Mauritshuis, Den Haag – Hollandse en Vlaamse schilderkunst

Mauritshuis

Den Haag, de politieke hoofdstad van Nederland, herbergt een schat aan culturele bezienswaardigheden. Een van de meest prominente is het Mauritshuis, een museum dat bekend staat om zijn uitgebreide collectie Hollandse en Vlaamse schilderkunst uit de Gouden Eeuw. Het museum is gevestigd in een prachtig 17e-eeuws pand en trekt jaarlijks duizenden bezoekers van over de hele wereld. In dit artikel zullen we dieper ingaan op het Mauritshuis en de unieke kunstwerken die het herbergt.

De geschiedenis van het Mauritshuis

Het Mauritshuis werd oorspronkelijk gebouwd als residentie voor graaf Johan Maurits van Nassau-Siegen, een gouverneur van de Nederlandse kolonie in Brazilië. Het pand werd voltooid in 1644 en diende als zijn privéwoning. Na de dood van Johan Maurits veranderde het gebouw verschillende keren van eigenaar en werd het uiteindelijk in 1822 aangekocht door de Nederlandse staat.

In 1822 werd het Mauritshuis omgevormd tot een museum en opengesteld voor het publiek. Sindsdien heeft het museum zijn collectie voortdurend uitgebreid en gerenoveerd om bezoekers een optimale ervaring te bieden. Het museum is nu een van de meest bezochte kunstmusea in Nederland en trekt jaarlijks meer dan 400.000 bezoekers.

collectie Maurits huis

De collectie

Het Mauritshuis herbergt een indrukwekkende collectie Hollandse en Vlaamse schilderkunst uit de 17e eeuw. De collectie omvat werken van beroemde meesters zoals Vermeer, Rembrandt, Jan Steen en Frans Hals. Een van de meest iconische werken in het museum is “Meisje met de parel” van Johannes Vermeer, een schilderij dat wereldwijd bekend is en een symbool is geworden voor het Mauritshuis.

Naast de beroemde werken van Vermeer en Rembrandt, herbergt het museum ook een breed scala aan andere schilderijen die de diversiteit en rijkdom van de Nederlandse en Vlaamse schilderkunst tonen. Van landschappen en stillevens tot historische en religieuze taferelen, het Mauritshuis biedt een uitgebreid overzicht van de kunst uit de Gouden Eeuw.

De ervaring van een bezoek aan het Mauritshuis

Een bezoek aan het Mauritshuis is een unieke ervaring voor kunstliefhebbers en geschiedenisfanaten. Het museum is gevestigd in een prachtig pand met een rijke geschiedenis, waardoor het een sfeervolle en authentieke sfeer heeft. De zalen zijn zorgvuldig ontworpen om de kunstwerken optimaal tot hun recht te laten komen en de bezoekers een meeslepende ervaring te bieden.

Bij binnenkomst in het museum worden bezoekers begroet door de iconische “Meisje met de parel”, een schilderij dat direct de aandacht trekt. Het museum biedt ook rondleidingen en audiotours aan, waardoor bezoekers meer te weten kunnen komen over de kunstwerken en de geschiedenis achter het Mauritshuis.

Daarnaast organiseert het Mauritshuis regelmatig tijdelijke tentoonstellingen en evenementen om de collectie verder te verrijken en bezoekers een gevarieerde ervaring te bieden. Deze tentoonstellingen kunnen verschillende thema’s en kunststromingen belichten, waardoor bezoekers een breder perspectief krijgen op de Hollandse en Vlaamse schilderkunst.

Praktische informatie

Het Mauritshuis is gelegen in het hart van Den Haag, op loopafstand van het Binnenhof en andere belangrijke bezienswaardigheden. Het museum is gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer en er zijn verschillende parkeermogelijkheden in de buurt.

De openingstijden van het museum variëren, dus het is raadzaam om de officiële website te raadplegen voor de meest recente informatie. Het museum biedt ook online ticketverkoop aan, waardoor bezoekers wachtrijen kunnen vermijden en direct toegang hebben tot de collectie.

Het Mauritshuis is een must-visit bestemming voor liefhebbers van Hollandse en Vlaamse schilderkunst. Met zijn uitgebreide collectie en prachtige locatie biedt het museum een unieke ervaring voor bezoekers. Van iconische werken zoals “Meisje met de parel” tot minder bekende meesterwerken, het Mauritshuis toont de schoonheid en diversiteit van de Gouden Eeuw. Een bezoek aan dit museum is een reis terug in de tijd en een kans om de rijke geschiedenis van Nederlandse en Vlaamse kunst te ontdekken.

Adres Mauritshuis

Plein 29
2511 CS Den Haag

Bezoek Museum keuze voor meer informatie over het Mauritshuis en andere musea in Nederland.