Kröller-Müller Museum, Otterlo – Kunst, waaronder een grote Van Gogh-collectie

Kröller-Müller Museum

Het Kröller-Müller Museum, gelegen in het prachtige Nationale Park De Hoge Veluwe in Otterlo, is een van de meest gerenommeerde kunstmusea in Nederland. Het museum herbergt een uitgebreide collectie moderne kunst, waaronder een van de grootste collecties werken van Vincent van Gogh ter wereld. Met zijn unieke ligging en indrukwekkende collectie trekt het museum jaarlijks vele bezoekers van over de hele wereld.

Geschiedenis van het museum

Het Kröller-Müller Museum werd opgericht in 1938 door Helene Kröller-Müller, een gepassioneerde kunstverzamelaar. Samen met haar man Anton Kröller bouwde ze een indrukwekkende collectie op van moderne kunstwerken, waaronder veel werken van Vincent van Gogh. Het echtpaar had een voorliefde voor kunst en natuur, en besloot hun collectie te combineren met een museum in het hart van de natuur.

Het museumgebouw zelf is ook een architectonisch hoogstandje. Het is ontworpen door de Belgische architect Henry van de Velde en is een mix van moderne en traditionele elementen. Het gebouw is omgeven door prachtige beeldentuinen en biedt een adembenemend uitzicht op het omliggende landschap.

Kröller-Müller bezoeken

De collectie

De collectie van het Kröller-Müller Museum is divers en omvat werken uit verschillende kunststromingen, waaronder het impressionisme, expressionisme, kubisme en surrealisme. Het museum heeft meer dan 90 schilderijen en 180 tekeningen van Vincent van Gogh, waaronder beroemde werken zoals “De Aardappeleters” en “De Zaaier”. Het is een van de meest uitgebreide collecties van Van Gogh ter wereld.

Naast Van Gogh herbergt het museum ook werken van andere bekende kunstenaars, zoals Pablo Picasso, Piet Mondriaan, Georges Seurat en Fernand Léger. De collectie omvat ook beeldhouwwerken, toegepaste kunst en een uitgebreide bibliotheek met kunstboeken en -publicaties.

De beeldentuin

Een van de hoogtepunten van een bezoek aan het Kröller-Müller Museum is de beeldentuin. Deze uitgestrekte tuin is een openluchtmuseum op zichzelf, met meer dan 160 sculpturen van bekende kunstenaars. De beeldentuin strekt zich uit over 25 hectare en biedt een unieke ervaring waarbij kunst en natuur samenkomen.

De beeldentuin is ontworpen door landschapsarchitect J.T.P. Bijhouwer en biedt een prachtig decor voor de sculpturen. Bezoekers kunnen wandelen tussen de kunstwerken en genieten van de rust en schoonheid van de natuurlijke omgeving. Het is een ideale plek om te ontspannen en te genieten van kunst in de buitenlucht.

Bezoekersinformatie

Het Kröller-Müller Museum is het hele jaar geopend en trekt jaarlijks honderdduizenden bezoekers. Het museum biedt verschillende rondleidingen en educatieve programma’s voor zowel volwassenen als kinderen. Daarnaast organiseert het museum regelmatig tijdelijke tentoonstellingen en evenementen.

Om het museum te bezoeken, kunnen bezoekers een entreeticket kopen bij de ingang of online reserveren. Het museum is goed bereikbaar met de auto en er is voldoende parkeergelegenheid beschikbaar. Daarnaast is het museum ook bereikbaar met het openbaar vervoer, met een bushalte in de buurt.

Het Kröller-Müller Museum is een must-visit bestemming voor kunstliefhebbers en natuurliefhebbers. Met zijn prachtige ligging in Nationaal Park De Hoge Veluwe en indrukwekkende collectie moderne kunst, waaronder een grote Van Gogh-collectie, biedt het museum een unieke ervaring. Of je nu geïnteresseerd bent in schilderijen, beeldhouwwerken of gewoon wilt genieten van de schoonheid van de natuur, het Kröller-Müller Museum heeft voor ieder wat wils.

Kröller-Müller Museum
Houtkampweg 6
6731 AW Otterlo

Plan je volgende museumbezoek en ontdek de prachtige kunstwerken in het Kröller-Müller Museum. Voor meer informatie en het plannen van je bezoek, kun je terecht op Museum keuze.